Varför spara i fonder

När man ska börja spara pengar kan man först tänka på vad målet med sparandet är. Ska man spara till en resa som man ska göra om 1-2 år, är det ett buffertsparande, pensionssparande eller vill man köpa den där snygga jackan till vintern. Beroende på hur långt eller kortsiktigt sparandet är så finns vissa saker att tänka på. Man kan börja med att titta över sin ekonomi och göra en budget. Hur mycket fasta avgifter finns och vilka, har man bil, vad kostar den varje månad, kan man ta bussen istället, kan man byta elbolag, försäkringar, internet, kabel tv osv. Det finns en del pengar att spara in om man lägger tid detta. När man har en klar syn över sin budget så kan man fundera på hur mycket man vill eller kan spara varje månad. Fler tips finns att få på Rikatillsammans  som är en av Sveriges största blogg om privatekonomi.

Olika fonder

En fond är en andel i ett fondbolag som i sin tur köper aktier eller andra typer av tillgångar i bolag med syfte att ge så hög avkastning som möjligt. Det är bra att spara i fonder för det betyder att man sprider ut riskerna och man investerar oftas i flera olika bolag och branscher. Man behöver inte vara expert på någon av dessa bolag för det är fondförvaltarnas uppgift, det är detta dom får betalt för och det är detta dom sysslar med hela dagarna.Det finns olika typer av fonder. Aktiefonder, här placeras ca 80 % av tillgångarna i aktier. En aktiefond måste ha aktier i minst 16 olika bolag. Räntefonder, här placeras tillgångarna i räntepapper, dvs obligationer eller statsskuldsväxlar. Blandfonder, en blandning av aktier och räntebärande värdepapper. Hedgefonder, fonder som har lite friare placeringsregler för att kunna skydda sig mot nedgångar på börsen. Fond i fond, precis som det låter, en fond som placerat tillgångar i andra fonder. Indexfond, fonder som följer t ex OMX Stockholm 30 utvecklig. Globalfonder, placerar tillgångar i bolag runt hela världen. Branschfond, placerar i olika branscher. Olika fonder har olika risker, detta kan utläsas på den bank du väljer att köpa dina fonder på. Ju lägre gradering ju lägre risk, ju högre gradering ju högre risk. Om man väljer en fond med högre risk betyder det att man även kan tjäna mer pengar men man måste även vara medveten om att man kan förlora sina pengar. Det är en avvägning som man måste ta ställning till.

Investeringssparkonto

Att skaffa sig ett investeringssparkonto (ISK) är vanligtvis gratis. Däremot så betalar man en årlig schablonskatt för sitt ISK-konto. Det finns även andra avgifter som tillkommer beroende på vad man sparar på ISK-konto. Sparar man aktier så betalar man ofta ett courtage vid köp/sälj. Sparar man i fonder så tas det ut en förvaltningsavgift, dessa avgifter är bara att ha lite koll på för dom kan ofta kosta mer än vad man tror. Det bästa med ett ISK-konto är att när man väl vill ta ut sina pengar så behöver man inte skatta för dom för det är redan gjort. Man slipper även att deklarera sin vinst. Att månadsspara i fonder är ett bra sätt att sprida ut riskerna. Man köper fonder vid både upp och nedgång i börsen.

Investeringssparkonto
Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen