Varför ska man lägga pengar på aktier

De flesta människorna i Sverige är på ett eller annat sätt involverade i aktiemarknaden. Detta då det svenska pensionssystemet bygger på sparande i fonder som i sin tur är exponerade mot aktiemarknaden och obligationer. Att de pengar som ska finansiera svenska medborgares år efter pension sparas i fonder gör att dessa besparingar har en god möjlighet att växa med åren. Fondförvaltare ser till att risken sprids genom att investera i flera olika aktier. Så för en person utan direkt kunskap om aktier är detta positivt då en full investering mot aktier som sedan skulle sjunka till ett värde av noll skulle vara förödande. Däremot är det inget som kommer gratis. Fondförvaltare tar en avgift för sitt arbete och denna avgift kan under ett helt verksamt yrkesliv ha en stor skillnad på den slutgiltiga pensionen.

Effekten av avgifter

En avgift för en fond kan ligga på cirka 2 %. Detta kanske inte låter mycket men kan på lång sikt ha väldigt stor påverkan. Säg att en person som börjar arbeta vid 25 års ålder kan sätta av 1000 kronor varje månad för att ha till pension vid 65 års ålder. Detta skulle betyda att totalt har denna person själv satt av 480 000 kronor. Historisk går det att säga att börsen i snitt inneburit en ökning på 7 % per år. Om denna fond haft en avgift på 2 % skulle personen ha cirka 1,6 miljoner kronor genom dessa investeringar vid 65 års ålder. Om personen kunnat investera själv och på så vis undvika avgifter skulle samma person istället ha närmare 2,8 miljoner kronor.

Utbildning

Att investera i aktier kan till en början verka farligt. Det finns flera exempel på människor som investerat stora summa pengar och blivit av med mer eller mindre allt. Dessa människor är dessutom väldigt duktiga på att sprida ordet och på så vis avskräcka andra från att börja investera i aktier. Aktier och privatekonomi är heller inte något som ingår i skolutbildningen för de flesta. Och det är just på grund av brist av kunskap som det just går dåligt för många människor.

För de som skulle vilja lära sig att investera i aktier finns det idag väldigt många sätt att gå tillväga. Det finns otroligt många böcker om ämnet. Marcus Hernhag har skrivit böcker med titlar som Att lyckas med aktier, Hitta världens bästa aktier och Bli rik på aktieutdelning. Det finns även flera olika poddar som lär ut om aktier. Sparpodden handlar om sparande och börsens fantastiska värld. Investerarens podcast är en podd med en av Sveriges investerarprofiler Niklas Andersson som pratar om aktier och olika typer av bolag. Avanzapodden har flera avsnitt som är till för att hjälpa sparare komma igång med aktier. En podd som inte längre sänder är PrataPengar som gavs ut av Unga aktiesparare. Unga aktiesparare vänder sig mot ungdomar som har ett intresse eller vill veta mer om aktier och sparande. Genom att bli medlem hos dem får medlemmar gå på olika event för att få höra om aktier och sparande. Unga aktiesparare riktar sig till de som ännu inte fyllt 28 år. För de som är äldre finns föreningen aktiespararna som är aktiva i flera olika delar av landet.

Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen