Sparande för privatpersoner

Det finns en mängd olika sätt att spara på för privatpersoner. Vad man väljer beror väl lite på tycke och smak men också vad du ska ha sparandet till. Här kommer vi att gå igenom några av de olika sätt du kan spara på.

Bankkonto

Det här är den absolut vanligaste och enklaste formen av sparande. De flesta personer i Sverige har ett vanligt bankkonto dit lönen kommer in varje månad. Till sitt lönekonto har man kanske diverse andra konton knutna. Det kan till exempel vara att man har upprättat olika konton för olika sparande. Vanliga kategorier brukar vara; bilen, semester, huset, barnen med flera. Varje månad för man så över en del av sina inkomster till dessa konton och sparandet växer tills den dagen man behöver sina sparade medel och gör ett uttag. Den största fördelen med denna form av sparande är att det är väldigt enkelt. Du behöver inte engagera dig i vart pengarna tar vägen eller var du ska placera dem. De flesta internetbanker har dessutom en funktion som gör att det går att ställa in att det dras pengar till respektive konto automatiskt varje månad så du behöver inte ens själv göra överföringen manuellt. Den stora nackdelen är att du idag inte får någon ränta på dina sparade pengar. Det gör att om du lägger undan pengar på detta sätt under en längre tid så kommer pengarna att tappa i värde. Så för långsiktigt sparande är det bättre att välja en annan sparform men till kortsiktigt sparande, till exempel för oförutsägbara kostnader, är bankkonto överlägset bäst eftersom det är så lätt och snabbt att få tag på pengarna.

Placera pengar i fonder

En annan populär sparform bland privatpersoner är fonder. Då köper du en del i en fond som i sin tur placerar dina pengar i aktier och andra värdepapper. Fördelen med detta är att du får en chans att få dina pengar att växa samtidigt som du själv inte behöver engagera dig så mycket. Det är istället andra, förvaltare, som har som arbete att hela dagarna hitta nya lönsamma investeringar och samtidigt bevaka de befintliga placeringarna. Fördelen med att spara i fonder är att du får en möjlighet att få ränta på dina pengar. Dock är detta endast en möjlighet och ingen garanti. Det kan hända att du istället förlorar pengar om fonden går dåligt. För att minimera risken för detta är det alltid bra att sprida ut sina placeringar över flera fonder, gärna mellan flera olika förvaltare också.

Handla med aktier

Vill du själv ha full kontroll på var dina pengar tar vägen samt slippa betala dyra avgifter till någon annan som kanske ändå inte gör sitt jobb är aktier den bästa metoden. När du handlar med aktier bestämmer du själv vilka företag du ska investera i genom att köpa deras aktier. Idag är det mycket enkelt att köpa aktier via nätet. Dock behöver man betala så kallat cortage på sina köp till den som förmedlar köpet. Många väljer att handla via internetbaserade tjänster så som Avanza och Nordnet. De brukar även ha ett lägre cortage än till exempel banker. Att handla med aktier kan så klart innebära en risk men om du bara ser till att vara lite påläst och välja att investera långsiktigt i seriösa företag så är din investering väldigt säker. Med aktier har du dessutom möjlighet att varje år få avkastning på dina pengar.

Handla med aktier
Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen