Spara miljösmart

Ingen har väl kunnat undgå att bli varse att klimathotet är vår tids största fråga. Det rapporteras ständigt i TV och tidningar att vi måste ta hotet på allvar och börja ändra sättet vi lever på. Det finns mycket vi kan göra för att påverka hur vår livsstil sätter spår i klimatet. Faktiskt går det att anpassa det mesta till att bli mer klimatsmart. Till och med vårt sparande går att göra mer klimatsmart. Här nedan går vi igenom några saker att tänka på om du vill anpassa ditt sparande till att vara mer skonsamt mot klimatet.

Börja med att undvika

Det första och mest självklara vi kan göra är att se till att undvika att placera vårt sparande i branscher som är direkt dåliga för miljön. Köp inte aktier i företag inom oljeindustrin till exempel, olja är ingen hållbar energikälla och någonting som vi på sikt måste se till att leva utan. Det kan även vara en rent dålig investering då dessa företag på sikt kommer att förlora sin betydelse i takt med att nya energikällor tar över. Risken finns också alltid att oljebolag riskerar att drabbas av olika avgifter och regelverk som i framtiden kommer att begränsa och försvåra för dem. Andra branscher som belastar klimatet är flygbranschen. Det är väl ingen som kunnat missa att vi uppmanas att flyga mindre, att ta tåget om det är möjligt och att semestra lokalt. Precis som med oljebranschen är risken stor att flygbranschen också kommer att drabbas av avgifter och lagstiftning i framtiden. Tur som är så finns det andra, mer miljövänliga investeringar att göra.

Gröna fonder

Hos aktiehandlaren Avanza finns idag över 20 000 sparare som har valt att placera sina pengar i gröna alternativ. Många småsparare väljer fonder eftersom att det är ett enkelt och bekvämt sätt att komma åt flera olika företags aktier. Några av de mest populära fonder med miljöprofil är: CB Save Earth, Nordea Klimatfond och East Cap Environment Kina. Det finns många fördelar med fonder och den största är väl att det är enkelt. Du behöver själv inte sätta dig in i hur man handlar med aktier. Inte heller behöver du lägga tid på att bevaka dina investeringar och kanske köpa eller sälja regelbundet. Allt det där sköter någon annan om. Alla fonder har förvaltare som har som jobb att se efter fonderna, att köpa och sälja och se till att fonden förhoppningsvis går med vinst. Så klart så kostar ju detta pengar och det betyder att du också måste betala en avgift för att ha dina pengar i en fond. Hur mycket kan variera mellan olika fondförvaltare så det kan löna sig att kolla upp och jämföra alternativ innan man bestämmer sig.

Köp aktier

Den som vill ha full koll själv på sina pengar väljer att köpa aktier. Då kan du själv styra helt vad dina pengar går till och du kan också själv styra när och hur mycket som ska köpas eller säljas. Här gäller den vanliga principen vid aktieköp. Det vill säga att det lönar sig att vara lite påläst och bevaka sina investeringar. Just nu dyker det upp en stor andel miljövänliga företag med olika lösningar som ska vara mer klimatvänliga. Det här med att vara miljövänlig har blivit big business, kan man säga. Så det gäller att se upp så man inte luras av en glansig yta och fina löften. Många nystartade företag med miljöprofil kan stöta på stora problem om de inte kan leva upp till förväntningarna. Så var ordentligt påläst innan du väljer att köpa.

Köp aktier
Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen