ROI – Vad är det och varför är det så viktigt

Förkortningen ROI är säkert en förkortning ni stött på vid ett eller annat tillfälle, speciellt inom finansmarknaden eller affärssammanhang. ROI är en förkortning på det engelska uttrycket ”Return On Investment” vilket på svenska blir avkastning på en investering, ett begrepp som seriösa affärsmän och affärsinnehavare tittar på inför kommande investeringar, över verksamhetens lönsamhet och om det helt enkelt är värt mödan att lägga ner all denna tid, energi och framför allt kapital på investeringen i fråga, kontra vad man förvänta sig att få tillbaka i avkastning.

Tillämpa ROI i vardagslivet

Tillämpa ROI i vardagslivetKanske inte ett begrepp vi använder i vårt vardagliga liv men det kan med lätthet tillämpas i ens vardagliga liv, där du överväger dina dagliga inköp eller veckohandeln, mot vad du får i retur. Vad för produkt eller märke, vilken butik eller plats ger dig mest i retur för dina pengar. På detta sätt kan du inte enbart spara pengar, genom att hitta det mest lönsamma att köpa men också få som man säger på engelska ”most for your buck”, alltså få bästa möjliga för din investering. I vardagslivet handlar det i korthet om att titta på jämförelsepriset, och se vad kilo eller literpriset är och då jämföra dessa mot varandra istället för att titta på själva priset på produkten. Ett bra exempel kan vara tvättmedel då dessa förpackningar varierar i storlek och mängd och det är därför svårt att veta vad det är som ger dig mest för pengarna. Här ska du titta på jämförelsepriset och se vilken av produkterna du funderar mellan och vilket av dessa som har lägst jämförelsepris. Det är också denna produkt du ska köpa även om den kanske är dyrare än den andra, men om du då tittar närmare kanske du ser att din förpackning innehåller 1kg medan den andra bara innehåller 0,75kg.

Inom affärs- och hobbylivet

Detta är dock inte något som bara behövs tillämpas när du befinner dig i butiken, när du står inför en stor affär på arbetet eller när det ska till dina besparingar och investeringar, det är också något som du kan tillämpa i din egen vardag och framför allt din fritid, för att se om det är värt både din tid och dina pengar att göra något, när du istället skulle kunna göra något annat, mer lönsamt. Detta begrepp är något som ofta används inom aktiehandel som många har som en hobby på helgen, men också oavsett vad för spel man föredrar att spela där det förekommer pengar då har ROI också en väldigt stor betydelse. Vare sig det gäller spel eller aktiehandel, vilket är en form av spel om man ska det krasst, då vill man ju maximera sin avkastning och i detta fall är kunskaper makt, ju mer du vet, ju mer påläst du är, desto mer kan du eventuellt påverka det slutgiltiga resultatet.

Se till att du har råd

Se till att du har rådROI använd då det är ett väldigt enkelt och tydligt sätt att kunna påvisa om arbetet eller investeringen ger ett positivt eller negativt resultat och på så sätt då bestämma vilka handlingar som skall komma därefter. Ett av de värsta köpen man kan göra när det gäller ROI är att köpa en helt ny bil från en bilhandlare eller bilsalong och det spelar egentligen ingen roll vad för typ av bil du köper. Så fort bilen rullar ut från bilhandlaren har din investering sjunkit med minst 25% i värde vilket alltså då med andra ord ger dig ett negativt ROI värde på 25 %. Att köpa en klassisk amerikansk muskelbil som en Camaro, Corvette eller liknande, och sitta på den under en längre period, det kan dock ses som något som kan ge ett positivt ROI då värdet på sällsynta och eftertraktade bilar som dessa bara ökar allt eftersom åren går. Du får då alltså en positiv avkastning på den investering du gjorde några år innan. Men det du måste fråga dig är om du har möjligheten att avvara kapitalet under en så pass lång tid att du får den förväntade avkastning du hoppas på och om avkastningen är hög nog att förtjäna investeringen från början. Räknar du med att dubbla din investering under de kommande tio åren, ja då kan det ses som en positiv investering med en värdeökning i snitt på 20% per år, långt ifrån något du skulle få om du placerade dina pengar hos en bank men självfallet som med alla affärer, risken finns där också att du kan gå miste om hela beloppet på grund av oförutsagda orsaker så som att fordonet blir stulet, att något händer med det som gör att det tappar markant i värde så som markanta skador av en eller annan typ, fukt, mögel eller repor i lacken eller liknande.

 

Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen