Pensionen och sparandet inför den – del 3

Då var vi framme vid den tredje delen om det allt så viktiga ämnet pension och pensionssparande. Vill du kunna njuta i dina äldre dagar, utan att nödvändigtvis vilja oroa dig om hur pengarna ska räcka till, vilket många gånger är ett bekymmer för pensionärer, då är det hög tid att du inleder ditt sparande redan idag. Jag fortsätter här där jag slutade i den andra delen, med fokus på månadssparande.

Att lägga undan pengar till pensionen är något som inte direkt lockar många, där en del tänker att ”jag vill kunna leva och njuta nu, inte när jag är pensionär” men tro mig, när du drar dig tillbaka och har all tid i världen att göra vad du vill, då vill du också vara kapabel att göra just detta utan att behöva kolla ditt konto stup i kvarten. Börja därför att spara och gör detta så tidigt som möjligt, och lägg utan så mycket du bara kan. Bäst av allt är om du lägger upp ett månadssparande som dras automatiskt från ditt lönekonto varje månad. Efter ett tag kommer du inte ens märka att pengar dras från kontot, då du anpassar din levnadsstandard efter de nya förutsättningarna. Bara för att du lägger upp ett månadssparande så kan du ta en paus i detta om och när behovet skulle uppstå, om pengarna verkligen behövs på annat håll så som under en långtidssjukskrivning eller om ni precis fått tillskott i familjen och utgifterna har således ökat därefter. När du lägger upp ditt sparande, så måste du se till att du placerar ditt pensionssparande i ett så kallat ISK, investeringssparkonto, vars fördelar är betydligt bättre än ett traditionellt fondsparkonto.

Ett annat sätt att spara på är något som kallas för att löneväxla om nu din arbetsgivare går med på att hantera detta, då det kräver agerande från arbetsgivarens sida. I kort innebär det att arbetsgivaren drar av ett förbestämt belopp från din bruttolön, som sedan går direkt in i din tjänstepension, oskattat. Den största fördelen med detta är att du betalar skatt på detta belopp först när du plockar ut pengarna som din pension. Den skatt du betalar då är baserad på dina förutsättningar där och då, vilket med största sannolikhet innebär att du betalar en längre inkomstskatt som pensionär jämfört med när du var arbetsam, vilket alltså i sin tur innebär att du sparar en slang på att göra det på detta sätt. För individer som har arbetat för Svenska Handelsbanken en längre period och som tjänat in pengar till den så kallade Oktogonen blir effekten nästintill astronomisk.

Ta råd av en expert

Även om du är fullt medveten angående vad du håller på med när det gäller din tjänstepension och fondförvaltning, se till att du utnyttjar de erbjudanden och förmåner som i regel erbjuds någon gång under året, att få en genomgång av sparande och tillgängliga försäkringar. Kanske har du stirrat dig blind på det du håller på med och att få sig en ögonöppnare kan aldrig vara fel. Även en expert kan ibland behöva prata och diskutera med andra experter, inget som man kan ta skada av i alla fall. Bara för att du diskuterar behöver det inte betyda att du måste följa deras råd eller rekommendationer.

Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen