Pensionen och sparandet inför den – del 2

Detta blir min andra del kring ämnet pension och sparande inför den tid som väntar när vi lämnar arbetsmarknaden bakom oss. Det absolut bästa pensionssparandet ni kan göra, med start i unga år, skrev jag om i första delen och det gällde boendet och att äga sitt boende. I denna del tänkte jag titta lite närmare på månadssparande.

Månadsparande

Går du in på en bank och vill prata med en rådgivare om dina finanser, och du är relativt ny på arbetsmarknaden, då kommer du nästan garanterat få rekommendationen att du ska börja månadsspara, antingen till oförutsedda händelser eller till både detta och även till din pension. Detta är något ni verkligen bör följa, för finns det ett råd som så gott som alla bör ta efter så är det att lägga undan pengar så att du har när det behövs som mest, i dina äldre dagar. Det första du bör fundera över är hur mycket du KAN avvara varje månad, ju mer du kan lägga undan idag, desto gladare kommer du vara när du närmar dig pensionsåldern. Istället för att spara manuellt, där du månad för månad för över en summa till ett avsatt konto för pensionssparande, låt banken dra ett fast belopp varje månad, direkt efter att lönen landat på ditt konto. Försvinner pengarna omgående så kommer du börja vänja dig vid att dom inte finns där, relativt snabbt och vi är väldigt flexibla när det gäller pengar, det gäller bara att ha förståelse av att inse vikten av detta och ta tag i saker och ting och framför allt, INTE vänta för länge med att börja med detta. Det första man bör fråga sig är hur mycket man kan undvara per månad.

Förändrade situationer

Självfallet kan det förekomma stunder eller perioder då din livssituation förändrats och ditt behov av kapital har således också ändrats. Detta kan exempelvis gälla om du fått tillskott till familjen, du förlorat arbetet eller blivit sjukskriven och inkomsten per månad har således sjunkit, då kan du alltid ta en paus i sparandet eller justera beloppet så att det är anpassat för de nya omständigheterna. Du kan alltid justera efter hur situationen ser ut, även ta en paus som sagt men skulle situationen återgå till det ”normal” om vi kallar det så, se då till att du också återgår till ditt normala pensionssparande.

Maxa sparandet

Allt eftersom åren går bör du förhoppningsvis se en ökning av din lön, antingen genom avtalsenliga löneökningar eller genom byte av jobb. Självfallet bör du också anpassa ditt sparande efter detta. Tjänade du 18 000 kronor efter skatt när du började med ditt sparande, där du la undan 500 kronor per månad och nu, tio år senare har ut 27 000 kronor efter skatt, då bör du naturligtvis också öka ditt månatliga sparande därefter. Det talar för sig själv och kan vara en självklarhet för många, men det är inte alla som tänker på detta utan låter beloppet förbli det samma, månad efter månad, år efter år.

Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen