Pensionen och sparandet inför den – del 1

Att börja spara till pensionen är något som man aldrig kan börja för tidigt med, inte i mina ögon i alla fall, och framför allt inte efter allt det man kan läsa i media idag om hur hårt arbetande svenskar, idag sitter i sin bostad eller på äldreboende och har inte ens råd att köpa mat eller nödvändiga saker, till det vardagliga livet. En annan aspekt när det gäller pensionen kan ju vara den att man då, efter att ha slutfört sitt arbetsliv, nu äntligen har möjligheten att röra på sig i större utsträckning än man kunnat när man var bunden till arbetet och bostaden.

Drömmen, för många i min åldersgrupp, är att kunna arbeta fram tills man är 60-65 år, dra sig tillbaka och under ett antal månader per år, fly den svenska vintern, det usla vädret och istället bege sig till varmare breddgrader, där den åldrande kroppen, för många, mår bättre av värmen.

Men om det funderas på att temporärt bosätta sig utomlands under vintermånaderna, säg från oktober, november fram till mars eller april, ja då krävs det kapital. Först ska det finnas en bostad här i Sverige, vilket kostar pengar även om man inte är där, sedan bör det väl finnas en bostad av någon form på orten ni tänkt flytta till, där ni kunna göra i ordning så det blir som ert andra hem, och inte bara temporärt hyra något under vintermånaderna, varje år. Oavsett vad så kommer detta också att kosta pengar, tillsammans med resorna till och från platsen.

Fördelen med detta är väl då att orten ni väljer, om det så är Spanien, Grekland eller Thailand, har billigare levnadskostnader varje månad, jämfört med kostnaderna hemma i Sverige. Är detta något som ligger och gror hos dig, något du skulle vilja göra, då är det bara att sätta igång med pensionssparandet redan idag. Därefter rekommenderar jag att ni inte hyr bostad, varken här eller på orten ni beger er. Att äga något är det bästa pensionssparandet ni kan göra. Visst, ni kanske betalar lån till en bank men i slutändan betalar ni till er själva. Skulle ni välja att ta ert pick och pack och flytta ut från Sverige permanent och ni säljer er bostad, vips så har ni ett ordentligt kapital att röra er med och använda er av på den nya orten, så pass att ni kanske kan köpa er en bostad där och direkt skära ner på månadskostnaderna på den nya orten.

Så i korthet, vill du skapa dig det bästa förutsättningarna du kan inför äldre dagar, börja tidigt, skaffa dig ett boende som du äger. Allt eftersom åren går betalar du av ditt boende tills du en dag har betalat av det helt och hållet och du står skuldfri. Förutom detta så har även bostaden med största sannolikhet ökat i värde allt eftersom åren går. Så skulle du på äldre dagar hamna i knipa, då finns alltid möjligheten att sälja av fastigheten, flytta till något mindre och sitta med kapital över, eller som jag skrev här ovan, sälja av allt och flytta utomlands, där levnadskostnaden är betydligt lägre jämfört med Sverige.

Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen