Mer om att spara på Avanza

Mer om att spara på Avanza

Det är aldrig för sent att börja spara, kanske till ett speciellt evenemang, till barnen eller varför inte till pensionen. Det finns massor av enkla spartips i tidningar och på bloggar över hela internet, så som att byta till e-faktura, veckohandla, köp storpack, se till att alltid ha färdiga matlådor, second hand istället för nya kläder, lägg undan en femhundring i månaden och mycket mer. Men om man redan gör allt det där och pengarna försvinner mer än dom växer så kanske det är dags att kika lite på att spara i aktier eller fonder. Detta kan vara en värld som kan låta lite otäck för vissa men så är det verkligen inte. Idag är det superenkelt att handla och sälja aktier, känner man att det är svårt i början så finns det hjälp att få på Avanzas hemsida.

Finns det någon skillnad på fonder och aktier?

En aktie är en del av ett bolag, du som äger en eller flera aktier i ett bolag äger alltså en del av företaget. Fonder är ett paket av flera olika aktier, ofta behöver man betala en viss procent i räntor. Att spara i aktier är mer riskfyllt, aktiens värde kan ändras kraftigt från en dag till den andra. Du behöver vara lite påläst i de bolag du har aktier i för att du ska veta när det är dags att sälja eller behålla aktien. Att spara i fonder är mer säkert men ofta tar det längre tid för pengarna att växa. Du behöver inte ha lika mycket koll på dina fonder då man har en förvaltare som håller koll och byter ut aktierna i fonden, detta är det man ibland behöver betala en avgift för.

Spara i fonder

Med Avanza kan man välja hur mycket man själv vill göra, vill man sköta allt själv går det. Vill man att det ska sköta sig självt så gå det också. Kan man inte så mycket om att spara i fonder så kan man be roboten leta fram fonder eller så kan du själv välja vilka fonder du vill ha. När du eller roboten har valt vilka fonder som du ska spara i så väljer du ett konto där alla fonder och aktier kommer hamna i. Man kan investera i fonder en gång och sedan se pengarna växa under en längre tid eller så väljer man att spara i fonder varje månad. Detta ger snabbare resultat men kräver att du antingen låter roboten sköta det eller håller koll på fonderna själv.

Köp och sälj aktier

Köp och sälj aktier

Genom att köpa aktier och behålla dom i några år och ta del utav vinstutdelningen som görs till alla aktieägare eller så köper du aktier som du tror kommer gå bra så säljer du aktierna när dom har gått tillräckligt med plus. Kom igång med att handla och sälja aktier genom att antingen söka upp dina egna guldkorn eller använd Avanzas aktiegenerator där du svarar på 5 frågor så hittar roboten aktier som passar dig. Här kan du samla på dig några aktier som du väljer att sälja när dom går mycket plus eller så har du kvar aktierna i flera år och får vinstutdelningen från de företag som du har aktier i. 

Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen