Guidning och förslag del 2

Då var vi framme vid den andra delen där jag skriver lite om förslag och guidning inom ekonomiträsket. Jag skulle kunna ha kallat det för vägledning men jag tyckte att guidning och förslag passade lite bättre i detta sammanhang.

Fördela investeringarna

I tidigare delar skrev jag om sparandet och vilka sätt som kan passa just dig bäst när det gäller sparalternativ men oavsett vilka spartyper du väljer så bör du inte fokusera på en produkt, en investering utan fördela ditt kapital över flera investeringar eller sparalternativ, för att minska din egna risk. Men då bör sparandet i dessa olika element också vara av likvärdig storlek så att dom jämnas ut i förhållande till varandra och inte ha majoriteten av allt i ett sparande och bara en bråkdel i ett annat, då utsätter du dig fortfarande för onödiga risker. Detta må även vara väldigt enkla och självklara saker för många men ändå något som måste nämnas.

Hur stort det bör fördelas är också självfallet baserat på vilket typ av sparande eller vilken typ av produkter och instrument som används. Produkter med högre risk bör fördelas upp i betydligt fler poster jämfört med mindre riskfyllda investeringar. Exempel på dessa kan vara aktier kontra räntebärande instrument. Sker majoriteten av allt sparande i det sistnämnda, då behöver dessa inte nödvändigtvis delas upp i lika många poster som exempelvis aktier.

En annan möjlighet gällandes riskdiversifiering är att spara i valutor, speciellt om man vet med sig själv redan nu att man kommer att flytta på sig när man nått pensionsåldern. Då kan det vara utmärkt att lägga ett del av sitt sparande utanför den svenska kronan så som Euro, eller om man tänker bosatta sig i Asien, att då spara i den motsvarande, asiatiska valutan i fråga. Riktigt så långsiktigt tänkande behöver man kanske inte vara fullt ut, men likväl, om man sparar i fonder som är noterade i amerikanska dollar, euro och svenska kronor bara för att nämna de tre största, så får valutasvängningarna över tid mindre betydelse. Med det inte sagt obetydlig, men mer begränsade svängningar i vart fall.

Kontrollera mäklare innan du väljer

Om man utgår från den mest förekommande investeraren, det vill säga en icke professionell investerare, så är det fullt gott med exempelvis Avanza eller Nordnet. Det har jag nämnt tidigare, men värt att nämnas igen. Ett annat exempel är Aktieinvest – som erbjuder att återinvestera dina utdelningar courtagefritt – helt unikt vad jag vet. Därtill är Aktieinvest ett dotterbolag till Aktiespararna, vilket i sig ger i min värld en väldigt hög grad av integritet och oberoende. Aktiespararna är branschens dominant på marknaden gällandes småspararnas intressen kontra de större, mer inflytelserika aktörerna i marknaden.

Courtage, avgiften eller kostnaden, för att mäklaren ska förmedla köp eller försäljning till marknaden när det väl lett till avslut, är väldigt avgörande, speciellt om man handlar mindre poster varje gång. Väljer man den bank man vanligtvis har att göra med, ofta Skandinaviska Enskilda Banken, Handelsbanken, Swedbank eller Nordea, så blir det dyrt i långa loppet på grund av kostnaderna som medföljer.

Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen