En närmare titt på sparandet och finansmarknaden – Del 5

Min resa genom den ekonomiska världen, sparandet och finansmarknaden fortsätter. Detta blir mitt femte inlägg i serien men samtidigt min andra del kring ämnet fonder. I första avsnittet beskrev jag lite vad fonder är, vilka frågor man ska ställa sig om man tänkt spara i fonder och vilka typer av fondsparare som finns där jag kortfattat nämnde aktiva och passiva fondsparare. I denna del tänkte jag titta närmare på detta begrepp tillsammans med lite andra uttryck.

Förvaltningsformer – Aktiv och passiv

Som jag nämnt så finns det två typer av förvaltning när det gäller fonder, passiv som är majoriteten av svenska befolkning och aktiv förvaltning, som är det smarta och mest lönsamma valet av de två. Har ni för avsikt att ha en aktiv fondförvaltning då bör ni också vara medvetna om att detta innebär högre kostnader i form av högre arvode eller avgift som fondmäklaren tar varje gång ni för en förändring i ett fondsparande. Normalt är denna avgift omkring 1,2 till 1,5 procent, vilket många anser vara på tok för hög, då detta påverkar lönsamheten i fonden och vilket också påverkar den avkastning som följer, då man måste räkna in kostnaderna för transaktionen till priset som man köpte fonden för. Men är man en aktiv och insatt förvaltare, så kan det vara mer än värt att byta fonder titt som tätt. Lyckas ni få säg 5% avkastning på er investering, då har ni fortfarande, efter att avgiften dragits, en förtjänst på 3,5 till 3,8 % vilket är betydligt högre än vad ett traditionellt sparkonto skulle ge.

Håll koll på förvaltaren, inte bolaget

När det gäller valet, välj då en förvaltare, inte ett fondbolag, något som ni verkligen bör fokusera på. Välj fondförvaltare, inte fondbolag, är ett mycket starkt råd. Det är en duktig förvaltare som ser till att ert kapital ökar, inte det stora bolaget. Skulle ni hitta en bra förvaltare som regelbundet ger er bra avkastning men som sedan byter till ett annat bolag, då rekommenderas ni att följa efter. Plocka ut kapitalet ni hade investerat och investera det i förvaltarens nya bolag. Ett utmärkt exempel på just detta var inför det allra första valet till PPM där fonden Contura från Swedbank fick närmare 7% av allt pensionssparande vilket resulterade i att närmare en fjärdedel valde att gå in i fonden. Problemet här var dock att han som tidigare skötte denna fond inte längre var verksam hos Swebank utan hade istället flyttat till ett konkurrerande bolag och avkastningen efter detta blev således inte så bra som tidigare.

Passiv förvaltning, med några undantag, är vanligtvis likställt med så kallade indexfonder. Långt från alla förvaltare presterar bättre än sina jämförelseindex, så varför betala högre avgift för sämre avkastning när man kan stoppa in pengarna i en indexfond till 0,1 – 0,5% avgift? En indexfond ska i allra högsta grad följa sitt jämförelseindex, därav blir förvaltningen lättare (läs: statisk) och därför billigare än en aktivt förvaltad fond. Överväg indexfonder till din pension är ett annat starkt råd.

Exchange Traded Funds

Exchange traded funds eller ETF som dom förkortas är en fond som är listad på börsen och som kan köpas och säljas precis som en vanlig aktie. Ni har här en köp- och säljkurs precis som med aktier. Fördelen med en ETF är att förvaltningsavgiften för dessa är lägre än traditionellt fondsparande, vilket gör det till ett utmärkt sparalternativ.

Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen