En närmare titt på sparandet och finansmarknaden – Del 4

Då var det dags för den fjärde delen i min serie om sparande och de olika sparformer som finns tillgängliga. Jag tänkte här titta lite närmare på fonder och de för- och nackdelar som medföljer om man väljer detta som ett sätt att lägga undan pengar till exempelvis pensionen. Som jag nämnt tidigare så är vi självfallet ute efter ”more bang for the buck” som man säger i USA, alltså bästa tänkbara avkastning kontra vår investering, något som ett vanligt sparkonto knappast ger med sina låga räntor.

Hur fonder och fondmarknaden fungerar

Först måste vi ställa oss frågan vad en fond är, då långt ifrån alla vet exakt vad det är. I korthet kan det beskrivas som en portfölj fylld med olika typer av värdepapper, från både Sverige och utlandet. När jag säger värdepapper då syftar jag här på aktier, både utländska och svenska, obligationer och andra typer, så som derivat. Vare sig ni vill eller inte så är så gott som alla svenska medborgare fondsparare på ett eller annat sätt. Sedan ett antal år tillbaka så har man möjligheten att själv välja vilka fonder man vill spara i när det gäller ens pension, det så kallade orangea kuvertet vi får årligen. Majoriteten av alla som får detta kuvert bryr sig inte om att aktivt ändra eller uppdatera vilka fonder pensionens ska ligga, men det finns dock en del som aktivt kontrollerar och ändrar regelbundet, för att försöka maximera avkastningen och således också öka pensionsfonden. Tillhör man skaran som inte aktivt väljer fonder, då hamnar i regel pensionspengar i den 7 AP-fonden.

Det lönar sig att vara aktivt och regelbundet kontrollera detta men trots det så väljer majoriteten bara att göra första valet och sedan låter detta stå fram tills dagen de går i pension. Om detta är på grund av lathet eller på grund av att personen inte kan något om fonder och således inte riktigt vet vilka man ska välja. Frågorna som man bör ställa sig här är först och främst vad man sparar til, hur länge man tänkt spara och hur stor risk man är villig att ta, där högre risk i regel innebär högre avkastning men också en risk att förlora delar av sparkapitalet.

Kan man besvara dessa tre frågor, då är man också på god väg till att veta vilken typ av fondsparande man är ute efter. Självfallet kan ni ha ett flertal olika fondsparanden med olika risknivåer, för att minska den totala risken för investeringen. Det är bättre att dela upp sitt sparande om man är ute efter att ta en högriskfond och testa hur det går. På så sätt riskerar man bara en liten del av kapitalet istället för hela eller stora delar. För min del har jag mitt kapital fördelat över två fonder, en låg/mellanrisk fond och en högriskfond där jag placerat 30% av mitt kapital och 70% i lågriskfonden. I nästan del tänkte jag titta lite närmare på skillnaden och fördelarna mellan att ha en aktiv eller passiv fondförvaltning.

Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen