En närmare titt på sparandet och finansmarknaden – Del 3

Detta blir min tredje del i serien sparande där jag tar en närmare titt på de olika sparformer som idag finns på marknaden, vad för- och nackdelarna är med dessa. Självfallet tittar jag på den vanligaste formen av alla, vanliga sparkontot, något som också är den säkraste men den typ av sparande som i sin tur ger lägst avkastning ju på grund av den låga risken. Är du ute efter ”more bang for the buck” som man säger i USA, då är ett vanligt sparkonto inget du ska välja.

Hitintills har jag skrivit om sparkonton och vad ni bör tänka på när det gäller detta, framför allt att ni handlar runt och kollar va det olika bankerna erbjuder för ränta på sina sparkonton. Du behöver inte vara lojal mot din bank, denna lojalitet kan kosta dig pengar i slutändan. Vad du däremot kan göra är att titta runt lite och hittar du exempelvis ett sparkonto hos en annan bank än den du normalt använder, ta då kontakt med din bank och berätta vad du hittat och att du funderar på att flytta ditt sparande till den andra banken. Din banktjänsteman eller rådgivare kan då i många fall komma med ett bättre bud till dig och erbjuda en något högre ränta, eller med lite tur, till och med matcha konkurrentens erbjudande.

Därefter tog vi oss en närmare titt på aktie och aktiehandel och dom för- samt nackdelar som detta medför, följt av en inblick i vad egentligen obligationer är. Jag skrev där om den första typen, och kanske den vanligaste av alla, statsobligationer. Men detta är långt ifrån den enda obligationen som finns där ute, även företag erbjuder dessa, något som jag tänkte gå igenom här nedan.

Företagsobligationer

Nu är det inte bara staten som ibland kan behöva låna pengar, även företag kan ställas inför behovet att öka tillströmningen av kapital in i företaget, något som kallas för företagsobligationer. Då lånet här går till företag och inte staten, kräver långivaren i regel högre ränta i utbyte, kontra den lägre som man erbjuder till staten. Därför kan företagsobligationer vara en väldigt attraktiv placering då avkastningen kan vara riktigt god.

Som med allt så finns det självfallet också vissa undantag även här, där vi har extremfall som företaget Apple, som sitter med en kassa som motsvarar HELA den amerikanska utlandsskulden, vilket gör att deras behov är icke-existerande men på grund av de skatteregler som finns i landet, så väljer man ändå att låna pengar men då det inte finns något direkt behov, är också räntan på dessa lån minimal. Anledningen bakom detta är att i vissa fall blir det billigare för amerikanska storföretag som just Apple att låna pengar för att täcka exempelvis aktieutdelning, jämfört med om man skulle plocka hem kapital från utlandet, från länder där man har försäljning. Varför man har det så är en bra fråga men ska vi tro den nyligen tillsatte amerikanska presidenten, så har han för avsikt att ändra på detta, införa skattelättnader som ska underlätta företag att plocka hem sina pengar från utlandet och därmed förbättra den amerikanska ekonomin.

Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen