Att lyckas med aktier och fonder

Aktier och fonder är inte något som är självklart att man kommer och tjäna pengar på ifall man satsar på det. För att komma igång på bästa sätt så bör man börja med och läsa in sig lite. Det finns både mycket böcker och hemsidor att läsa inom området för den som är nybörjare. Ett bra tips är att börja att rikta in sig på ett område där man redan har kunskap eller ett intresse. Det kan vara industrier i vissa länder, företag med miljötänk eller något helt annat. Att lära sig allt inom alla områden direkt från start är helt omöjligt varför det kan vara till stor nytta att redan ha förståelse för den valda branschen.

Börja i liten skala genom att köpa en eller max ett par fonder. Då kan man enkelt ha kunskap om vad som är på gång i ett specifikt företag. Det kan vara en VD som byts ut eller ett stort varsel av personal som är på gång. Sådana händelser kan få fonder och aktier både att stiga och sjunka i värde.

Att lyckas med aktier och fonder

Innan man börjar att handla med aktier och fonder bör man ha bestämt sig hur mycket man är beredd att förlora. På så sätt kan man sälja när de går ner en viss procent för att slippa riskera att förlora alla satsade pengar. Samma princip kan gälla åt andra hållet att då man fått en viss avkastning i form av vinst är det dax att sälja för och inte riskera att de börjar tappa i värde igen. Aktier och fonder kan man spara i både på kort och lång sikt. Det kan påverka lite hur pass stora risker som man tar med det man väljer. Sparar man på längre sikt går det att välja stabila fonder och låta de växa under många år. På kort sikt kan man däremot behöva ta större chansningar och välja aktier som innebär större risk över kortare tid.

Involvera barn i olika typer av sparande

Det kan finnas många barn som skulle tycka att det var roligt att vara involverade i större utsträckning då det kommer till sparande som i fonder och aktier. Om de varje månad sparar en del av sina pengar kan man börja prata om att det finns fler sätt än att bara lägga dom i en burk. Låt de välja en fond som på något sätt kan intressera dom. Det kan väcka ett intresse att också då de fyller år önska en liten peng till sin fond, då de kan följa med och se hur det växer. Har barn ett naturligt intresse i att spara pengar kan det vara ett kul sätt att motivera. Dock bör barnet vara så pass stort att de också kan förstå att pengarna en tid kan minska för att sedan ofta öka igen. Det kan då vara bra att ändå leta efter fonder som är ganska stabil och över tid ser ut att öka för att bibehålla det intresse som barnet kan börja bygga upp inför framtiden.

Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen