Amortera, spara eller investera

Det är få saker som kan ge lika mycket ångest som när det kommer till beslut gällande pengar. Detta kan vara en följd av att vi helt enkelt väldigt sällan pratat om pengar under vår uppväxt. Varje år tar tusentals ungdomar examen och även om de kan räkna ut vinklar i trianglar med hjälp av trigonometri, veta vilken tempusform ordet ”gick” hade och kan ge tre exempel på hur andra världskriget fortfarande påverkar oss så kan ytterst få sätta ihop en budget över sin egen ekonomi. Ännu färre hur de ska göra för att få råd med att köpa en bostad.

Att spara

Att spara är enkelt. Alla kan spara. Människor som hävdar något annat får tyvärr inse att de har fel. För att kunna spara finns egentligen enbart en enkel förutsättning. Att inkomsterna är större än utgifterna. Att minska på utgifter är enkelt. Se över vad du spenderar pengar på och fråga vad som är livsnödvändigt. Svaret på den frågan är ganska så enkel. Du behöver äta och någonstans att bo. Bostad är en av de största utgifterna vi har men kan utan problem bli mindre. Väljer vi till exempel att bo mindre centralt kan en månadshyra minska markant för en hyresrätt. Priser på bostadsrätter är även de mindre vilket ger lägre lån. Detta innebär i sin tur mindre utgifter i form av räntebetalningar och amorteringar. Mat är också enkelt att få en låg kostnad för. Genom att sluta äta animaliska produkter som kött, mjölk, ost och ägg finns mycket pengar att spara. Gula ärtor ger samma mängd protein som ett stycke kött per 100 gram men kostar bara en bråkdel så mycket. Plus att de innehåller fibrer vilket ökar energimängden så du kan dra ner på tillbehören.

Amortera vs investeringar

De som är mer pålästa gällande olika typer av investeringar brukar alltid förespråka att investera över att amortera ur ett lönsamhetsperspektiv. Detta då investeringar ger en procentuell ökning av inkomst som över tiden ackumulerar och blir till slut större, större och till slut kan vara din enda inkomstkälla. Det brukar även sägas att avkastningen på att amortera är lika hög som den ränta du betalar på ditt lån. Detta skulle gå att argumentera emot med följande argument. Låt oss säga att du varje månad amorterar 4000 kronor. Utöver detta betalar du även 2000 kronor i ränta. Om du då en månad väljer att amortera 4000 kronor extra, har du inte då sparat 2000 kronor som skulle varit en framtida räntebetalning? Detta ger en avkastning på 50 % av ditt totala investerade kapital. Och på en årsbasis är detta 600 %. Vilken investering ger det på ett år?Dock ska det sägas att när lånet minskar sjunker även räntekostnaderna. Vilket för att amortering blir mindre och mindre lönsamt. Plus att om 25 år kommer dina 4000 kronor fortfarande att enbart ha gett en avkastning på 2000 kronor. Vilket gör att den procentuella avkastningen blir betydligt lägre.Inte helt otippat är en kombination den bästa lösningen. Spara så att du känner dig trygg. Ha pengar på kontot så att du kan täcka oförutsedda kostnader eller leva en längre stund utan jobb om du skulle bli av med det. Amortera i början av låneperioden och investera samtidigt. Tips om investeringar kan du bland annat få hos Avanza.

Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen