Aktier för nybörjare

Köper man en aktie så blir man delägare i det aktiebolag (AB) som man har köpt aktien i. EN aktie är alltså EN ägarandel i ett företag som har aktier; ett aktiebolag. Företaget behöver sälja dessa ägarandelar; alltså aktier, för att få in pengar och växa. Hur mycket en aktie är värd beror delvis på hur det går för bolaget, men också på hur bra det förväntas gå. Men det är inte så enkelt utan flera faktorer påverkar – konkreta såväl som psykologiska. Har man en aktie i ett företag har man rätt till en del av den vinst de (förhoppningsvis) gör.

Att handla med aktier

Något som kan verka ganska svårt är faktiskt enkelt idag. I och med digitaliseringen så tar ett köp av en eller flera aktier inte många minuter. Man behöver sätta sig in i det praktiska, vilken typ av konto man vill ha samt registrera ett sådant – det mesta går att göra online i några enkla steg. Man behöver vara eller bli kund i en bank för aktiehandel. Antingen en av storbankerna (som de flesta redan har ett konto i) eller någon av internetbankerna. Främst två saker bör man beakta i sitt beslut kring vilket konto man vill aktiehandla i. Använder man sig av det klassiska “Aktie och fondkontot”, en så kallad “depå”, så betalar man 30% skatt på vinst och utdelning vilket kan bli ganska mycket pengar om man lyckas komma upp i större summor. Man måste även deklarera sin aktiehandel om den görs via ett sådant konto. Med ett “Investeringssparkonto” (ISK) eller en “Kapitalförsäkring” betalar man inte skatt när man säljer och får ut vinst, utan skatten betalas automatiskt på hela ens innehav varje år och blir då cirka 1% per år. Vad som är mest fördelaktigt beror på. Det vanligaste idag är dock att välja ett ISK, då många menar att man dels tjänar mer på det, det blir inte en stor skatt vid försäljning utan den sprids ut utan att man märker det. Dessutom sköts beskattningen automatiskt och behöver inte deklareras. Oavsett vilket konto man väljer så är det väldigt enkelt att göra på nätet. Man behöver sätta in pengar på det konto man valt.

Pengar

Nu gäller det att göra research kring vilka aktier du vill ha. Här spelar ju mycket in; ens intressen, ens syn på framtiden och såklart vad man tror kommer generera mest pengar. När man är inne på det konto man har registrerat för aktiehandel är det enkelt att se hur man gör sitt första köp. Det man bör fundera över är om man vill köpa en A, B, C eller D-aktie. Detta handlar om hur stor rösträtt man vill ha vid företagets bolagsstämma, det vill säga hur mycket man vill kunna påverka. A motsvarar en röst vilket är mest och sen går det ner i rösträtt från B till D som alltså har lägst rösträtt.

Vad som påverkar värdet av en aktie är som sagt olika faktorer. Företaget måste naturligtvis gå med vinst och det är viktigt att tron på dem är stor. Men världsläget påverkar – de utländska börserna och hur stor arbetslösheten är är sådant som antingen tryggar eller oroar de som handlar med aktier och därmed påverkar läget. Så värdet är alltså inte bara en direkt effekt av lönsamheten i ett företag.

Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen